Het bestrijden van vergrijzing op hardhout

Hout is een prachtig natuurlijk product. Helaas brengt het een probleem met zich mee. Hout verkleurt namelijk. Dat geldt voor alle soorten hout en dus ook alle soorten hardhout. Het kan zo zijn dat na een jaar het hout een compleet andere kleur heeft dan toen het hout gekocht werd. Er zijn mensen die dit juist erg mooi vinden. Zij juichen de karakteristieke, grijze kleur juist aan. Maar er zijn ook veel mensen die dit juist niet doen. Zij hebben een houtsoort gekozen vanwege de mooie kleur en willen deze dan ook graag behouden. Daarbij is het vergrijzingsproces niet altijd even betrouwbaar. De ene keer gaat het veel harder dan de andere keer. De manier waarop het gemonteerd is heeft ook veel invloed, zo vergrijst platliggend hout zoals een terras vaak sneller dan bijvoorbeeld een schutting.

Oorzaken van vergrijzing

Vergrijzing wordt veroorzaakt door de zon. De zon bestraalt het hout met ultraviolet. Net als de menselijke huid reageert het hout hierop door te verkleuren. Andere factoren die een invloed hebben op de kleur zijn regen en wind. Regen en wind kunnen de beschadiging door UV-lichten flink vergroten. Dit zorgt er ook voor dat de ene plank anders vergrijst dan de andere. De ene plank ligt namelijk net iets meer in de zon, of vangt net wat meer vocht op. Dit zorgt vaak voor een niet zo'n egale verkleuring wat voor mensen zonde vinden. 

Vergrijzing bestrijden

Je kunt er dus voor kiezen om de vergrijzing tegen te gaan. Maar hoe? Heel simpel. Dit doe je door te behandelen. Behandelen houdt in dat je een beits of olie aanbrengt die het hout beschermt. Deze producten bieden een bescherming tegen alle weersinvloeden. Vocht, zonlicht, schimmel en houtrot worden hiermee bestreden. Dit zorgt er niet alleen voor dat het hout mooi van kleur blijft, maar ook nog eens beschermt is tegen andere gevaren. De levensduur van het (vaak dure) hardhout wordt er dus door verlengt op een zeer gemakkelijke wijze. 

Kiezen

Er valt dus te kiezen tussen beits en olie. Maar wat is het verschil? Eigenlijk is beits de sterkere variant van de twee. Echter is beits ook vaak beter zichtbaar dan olie en dat vinden mensen dan soms weer minder mooi. Olie is altijd transparant en beits kan ook dekkend zijn van kleur. Wanneer je kiest voor een transparante beits of olie, adviseer ik om geen kleurloze te nemen. Neem altijd één met pigment. Juist deze pigmenten beschermen namelijk tegen UV. Wat je bijvoorbeeld kunt doen om de kleur van het hout te behouden, is een olie of beits kiezen in de kleur van het hout. Zo is Bangkirai-olie ontzettend populair. Ook kan je allerlei andere kleuren aan het hout geven met de juiste beits of olie. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hardhout: olie of beits gebruiken? - Hardhout olie vs hardhout beits - Uitgelegd!

Welkom!